Tietosuojaseloste

Tietosuojalain ja Euroopan Unionin yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679/EU) mukainen yhdistetty tietosuojaseloste ja informointiasiakirja.

REKISTERINPITÄJÄ

Välitysliikkeen nimi: Lakeuden Vuokravälitys Ky
Osoite: Maakunnankatu 3 A 4, 60100 SEINÄJOKI

Y-tunnus: 2764586-1

Yhteyshenkilö tietosuoja-asioissa

Asema/Nimi: Vastaava hoitaja Leena Rasku
Puhelin: 0400 260 855
Sähköposti: leena.rasku(at)lvv.fi
Postiosoite: kuten yllä

REKISTERIN NIMI JA TIETOSISÄLTÖ

Lakeuden Vuokravälitys Ky:n asiakasrekisteri (”Asiakasrekisteri”).

HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYN OIKEUSPERUSTE / MIKSI KERÄÄMME TIETOJANNE?

3.1 Yleistä henkilötietojen käsittelystä

Siltä osin kuin Asiakasrekisteri sisältää henkilötietoja, niiden käsittelyssä noudatetaan tietosuojalakia ja muita kulloinkin voimassaolevia lakeja, asetuksia, määräyksiä ja viranomaisohjeita, jotka koskevat henkilötiedon käsittelyä. Henkilötiedolla tarkoitetaan tietoa, joka on yhdistettävissä tiettyyn henkilöön. Tässä asiakirjassa kuvataan tarkemmin henkilötietojen keräämistä, käsittelyä ja luovutusta koskevat menettelytavat, sekä asiakkaan eli rekisteröidyn oikeudet.

3.2 Henkilötietojen keräämisen tarkoitus

a) Sopimus-, asiakas- tai niihin rinnastettava muu suhde

Asiakasrekisterin käyttötarkoituksena on rekisterinpitäjän sopimus- tai asiakassuhde toimeksiantajan (vuokranantaja) kanssa;

toimeksiannon suorittamiseen liittyvä suhde toimeksiantajan vastapuolen (vuokralainen) kanssa; sopimussuhde arviointitoimeksiannon tai muun asiantuntijapalvelun käyttäjän kanssa.

Rekisterinpitäjä voi kerätä tietoja myös esim. asuntoesittelyissä läsnä olevilta henkilöiltä rikosten tai väärinkäytösten ennaltaehkäisemiseksi, valvomiseksi ja selvittämiseksi, tai muillakin keinoin mahdollisten asiakkaiden kiinnostusten kohteiden selvittämiseksi tai myöhemmän asiakassuhteen perustamiseksi/palvelujen tarjoamiseksi ja markkinointiin.

Tässä kohdassa a) mainituista henkilöistä käytetään tässä selosteessa nimitystä Asiakas.

b) Kiinteistönvälitysliikkeitä koskeva lainsäädäntö, ml. laki kiinteistönvälitysliikkeistä ja vuokrahuoneiston välitysliikkeistä (1075/2000) ja laki kiinteistöjen ja vuokrahuoneistojen välityksestä (1074/2000) ja niihin perustuva toimeksiantojen hoitaminen sekä Asiakkaan omien hakujen selvittäminen edellyttävät alla kohdassa ”Asiakasrekisterin tietosisältö” mainittujen tietojen tallentamista, käyttämistä ja säilyttämistä. Välitysliikkeen tulee mm. pitää toimeksiantopäiväkirjaa, johon kuhunkin toimeksiantoon liittyvät henkilö-, kohde- ja tapahtumatiedot asiakirjoineen tallennetaan (”Toimeksiantopäiväkirja”).

c) Rahanpesun lakisääteinen valvonta

Lain rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä (444/2017, jäljempänä ”Rahanpesulaki”) 3 luvun 3 §:n mukaisesti Asiakkaan tuntemistietoja ja muita lain mukaisia henkilötietoja tallennetaan, säilytetään ja voidaan käyttää rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen, paljastamiseen ja selvittämiseen sekä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen ja sen rikoksen, jolla rahanpesun tai terrorismin rahoittamisen kohteena oleva omaisuus tai rikoshyöty on saatu, tutkintaan saattamista varten. Asiakkaan tuntemistietoja tai muita henkilötietoja, jotka on hankittu ainoastaan rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi ja paljastamiseksi, ei käytetä tarkoitukseen, joka on yhteen sopimaton näiden tarkoitusten kanssa.

d) Suostumukseen perustuva tietojen tallentaminen

Sikäli kuin edellä sanottuihin lakeihin tai olosuhteisiin perustuva rekisteröintioikeus ylittyy, tai mainittua muuta oikeusperustaa ei ole, pyydetään Asiakkaalta erikseen suostumus henkilötietojen tallentamiseen, käsittelyyn ja säilyttämiseen. Toimeksiantotietoja käytetään myös arviointi- ja muihin asiantuntijapalveluihin liittyviin sopimussuhteisiin ja säilytään Toimeksiantopäiväkirjaa vastaavin tavoin.

3.3 Tietojen käyttötarkoitus

Asiakasrekisterissä olevia tietoja voidaan käyttää seuraaviin pääasiallisiin tarkoituksiin:
asiakassuhteen hoitaminen ja kehittäminen

palveluiden tuottaminen, tarjoaminen, kehittäminen, parantaminen ja suojaaminen laskutus, perintä ja asiakastapahtumien varmentaminen mainonnan kohdentaminen

palveluita koskeva analysointi ja tilastointi

asiakasviestintä, markkinointi ja mainonta

palveluihin liittyvien rekisterinpitäjän ja muiden toimeksiantoihin liittyvien henkilöiden ja tahojen oikeuksien ja/tai omaisuuden suojaaminen ja turvaaminen,

rekisterinpitäjän lakisääteisten velvoitteiden hoitaminen, sekä muut vastaavat käyttötarkoitukset.

3.4 Seuraamukset tietojen saamatta jäämisestä

Mikäli rekisterinpitäjä ei saa kohdissa 3.2 a), b) ja c) tarkoitettuja tietoja, ei asiakassuhdetta voida aloittaa tai jatkaa, taikka ryhtyä muuhun sopimukseen tai osallistua oikeustoimeen Asiakkaan kanssa. Mikäli asuntoesittelyssä ei saada kävijän tunnistamiseksi riittäviä tietoja, ei kyseistä henkilöä voida välttämättä päästää asuntoesittelyyn.

ASIAKASREKISTERIN TIETOSISÄLTÖ / MITÄ TIETOJA KERÄÄMME?

Toimeksiantopäiväkirjassa ja sen liitteissä käsitellään, tai voidaan käsitellä, seuraaviin ryhmiin kuuluvia tietoja:

Asiakkaan perustiedot, kuten koko nimi, osoite, kieli
omasta tai yrityksen puolesta toimivan henkilön henkilötunnus ja mahdollisesti yritystunnus
luotettavaa tunnistamista varten
laskutukseen ja perintään liittyvät tiedot

asiakkuuteen ja sopimussuhteeseen liittyvät tiedot, kuten Asiakkaalle tarjotut palvelut, niiden käyttämispäivä, vuokrasopimuksen tekopäivä ja tiedot, kohdetiedot, välityspalkkio, palvelun myyjätiedot sekä muut vastaavat tiedot

lupatiedot ja kiellot, kuten suoramarkkinointiluvat ja -kiellot mielenkiinnon kohteet ja muut Asiakkaan itse antamat tiedot palvelujen muut tapahtumatiedot reklamaatiot ja niiden käsittelytiedot

vuokralaisen luottotiedot ja muut taloudelliset tiedot vuokranmaksukyvyn arvioimista varten

Rahanpesulain valvontaa koskevissa rekisteritiedoissa käsitellään, tai voidaan käsitellä, seuraavia
Asiakkaaseen liittyviä tietoja:

nimi, syntymäaika ja henkilötunnus
edustajan nimi, syntymäaika ja henkilötunnus
oikeushenkilön täydellinen nimi, rekisterinumero, rekisteröimispäivä ja rekisteriviranomainen
oikeushenkilön hallituksen tai vastaavan päättävän elimen jäsenten täydelliset nimet, syntymäajat ja
kansalaisuudet

oikeushenkilön toimiala
tosiasiallisten edunsaajien nimi, syntymäaika ja henkilötunnus

henkilöllisyyden todentamisessa käytetyn asiakirjan nimi, asiakirjan numero tai muu tunnistetieto ja myöntäjä taikka kopio asiakirjasta tai jos asiakas on etätunnistettu, tiedot todentamisessa käytetystä menettelystä tai lähteistä

tiedot Asiakkaan toiminnasta, liiketoiminnan laadusta ja laajuudesta, taloudellisesta asemasta, perusteet liiketoimen tai palvelun käytölle ja tiedot varojen alkuperästä sekä muut Rahanpesulain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetut Asiakkaan tuntemiseksi hankitut tarpeelliset tiedot Rahanpesulain 4 § 3. mom. mukaiset varojen alkuperän selvittämiseen liittyvät tiedot, ja 13 §:n mukaiset poliittisesti vaikutusvaltaiseen henkilöön liittyvän tehostetun tuntemisvelvollisuuden täyttämiseksi hankitut välttämättömät tiedot

ulkomaalaisen Asiakkaan, jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta, osalta tieto Asiakkaan kansalaisuudesta ja matkustusasiakirjan tiedot

TIETOJEN SÄILYTYSAIKA

Toimeksiantopäiväkirjan tietoja säilytetään kymmenen (10) vuotta toimeksiannon päättymisestä.

Rahanpesulain mukaisia tietoja säilytetään viisi (5) vuotta, jollei kyseisten tietojen edelleen säilyttäminen ole tarpeen rikostutkinnan, vireillä olevan oikeudenkäynnin taikka rekisterinpitäjän tai sen palveluksessa olevan oikeuksien turvaamiseksi. Tietojen ja asiakirjojen edelleen säilyttämisen tarpeellisuus tutkitaan tällöin viimeistään kolmen (3) vuoden kuluttua edellisestä säilyttämisen tarpeellisuuden tarkistamisesta (Lain rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä, 444/2017, 4 §).

Muut henkilötiedot poistetaan sen jälkeen, kun henkilötiedon säilyttämiselle ei enää ole tarvetta. Mikäli henkilötietojen kerääminen ja säilyttäminen on perustunut ainoastaan Asiakkaan suostumukseen, poistetaan henkilötiedot tämän pyynnöstä.

SÄÄNNÖNMUKAISET TIETOLÄHTEET / MISTÄ TIETOJA KERÄTÄÄN?

Henkilötietoja kerätään Asiakkaalta itseltään toimeksiantosopimuksen, vuokratarjouksen/-hakemuksen ja muiden toimeksiantoon liittyvien tapahtumien, selonottovelvollisuuden täyttämisen ja asiakirjojen laatimisen yhteydessä, rekisterinpitäjän palveluita muutoin käytettäessä tai muutoin suoraan Asiakkaalta esimerkiksi kohde-esittelyissä. Henkilötietoja voidaan kerätä ja päivittää myös esim. isännöitsijätoimistoista, väestörekisteristä ja muista viranomaisrekistereistä sekä luottotietorekistereistä.

Suostumukseen perustuvat tiedot kerätään suoraan Asiakkaalta tai hänen suostumuksellaan viranomaisen tai kolmannen tahon ylläpitämistä rekistereistä tai lähteistä.

TIETOJEN LUOVUTUS / MIHIN TIETOJA VOIDAAN ANTAA?

Rekisterinpitäjä voi luovuttaa henkilötietoja voimassaolevan lainsäädännön sallimisissa ja velvoittavissa rajoissa, sekä osapuolten välisen sopimuksen toteuttamiseksi tai asiallisen yhteyden täyttyessä. Henkilötietoja voidaan luovuttaa siten esimerkiksi aluehallintovirastolle ja muille viranomaisille, pankeille ja toimeksiannon eri vaiheissa mm. isännöitsijälle ja energiayhtiölle.

Tietoja ei säännönmukaisesti siirretä Euroopan unionin tai Euroopan talousalueen ulkopuolelle. Tietoja voidaan kuitenkin siirtää tai luovuttaa Euroopan unionin tai Euroopan talousalueen ulkopuolelle lain sallimin tavoin, mikäli tiedot siirretään maahan, jossa Euroopan komissio on todennut tietosuojan tason olevan riittävä, tai sopimusjärjestelyin voidaan taata tietosuojan riittävä taso. Siirto EU:n ulkopuolelle voi väliaikaisesti tapahtua myös erilaisten pilvipalvelujen käyttämisen yhteydessä, kuten esim. OneDriven, iCloudin tai Dropboxin yhteydessä.

Viranomaisille tietoja luovutetaan lain edellyttämissä tapauksissa.

Rekisterinpitäjän tietohallinnon ulkoistamisen yhteydessä henkilötietojen käsittelyä voi tapahtua myös rekisterinpitäjän alihankkijoiden toimesta, mutta tällöin vain rekisterinpitäjän lukuun. Sellaisia alihankkijoita voivat olla esim. kiinteistönvälitysjärjestelmien ja markkinointijärjestelmien palveluntarjoajat sekä asuntojen myynti-ilmoitusportaaleja ylläpitävät tahot.

REKISTERIN SUOJAUKSEN PERIAATTEET / MITEN SUOJAAMME HENKILÖTIETOJANNE?

Rekisterin käyttöoikeus edellyttää Asiakasrekisterin pääkäyttäjän myöntämää käyttäjätunnusta. Pääkäyttäjä määrittää myös muille käyttäjille myönnettävän käyttöoikeustason. Ainoastaan niillä rekisterinpitäjän työntekijöillä ja alihankkijoiden työntekijöillä on pääsy tietoihin, joille se on

työhön liittyvien tehtävien hoitamiseksi tarpeellista. Tiedot kerätään palvelun tietokantoihin, jotka ovat palomuurein, salasanoin ja muin teknisin keinoin suojattuja. Tietokannat sijaitsevat lukituissa ja vartioiduissa tiloissa ja tietoihin pääsevät käsiksi vain tietyt ennalta määritellyt henkilöt.

Siltä osin, kuin henkilötietoja käsittelee rekisterinpitäjän lukuun tämän alihankkija, on rekisterinpitäjän ja alihankkijan välisillä sopimuksilla huolehdittu asianmukaisten suojatoimien järjestämisestä ja varmistettu, että henkilötietojen käsittely täyttää tietosuojalainsäädännön vaatimukset.

ASIAKKAAN OIKEUDET / MITEN VOIN TOIMIA VARMISTAAKSENI KÄSITTELYN LAINMUKAISUUDEN?

9.1 Tietojen tarkastaminen, saaminen ja siirtäminen

Asiakkaalla on oikeus tarkastaa, mitä häntä koskevia tietoja on tallennettu Asiakasrekisteriin. Asiakkaan on esitettävä tarkastuspyyntö rekisterinpitäjälle kirjallisesti omakätisesti allekirjoitetussa muodossa tai sitä vastaavalla tavalla varmennetussa asiakirjassa, taikka sähköpostitse.

Edellä sanotusta poiketen, Asiakkaalla ei ole oikeutta tarkastaa rahanpesulaissa säädetyn ilmoitus-tai selonottovelvollisuuden täyttämiseksi hankittuja tietoja (Rahanpesulain 4:3 §). Tietosuojavaltuutettu voi kuitenkin Asiakkaan pyynnöstä tarkastaa näiden tietojen käsittelyn lainmukaisuuden.

Rekisterinpitäjä toimittaa edellä mainitut tiedot Asiakkaalle 30 päivän kuluessa tarkastuspyynnön esittämisestä.

Asiakkaalla on oikeus saada häntä koskevat itse toimittamansa asiakastiedot siirretyksi kolmannelle osapuolelle jäsennellysti ja yleisesti käytössä olevassa koneellisesti luettavassa muodossa. Rekisterinpitäjä säilyttää kuitenkin siirretyt tiedot tämän tietosuojaselosteen mukaisesti.

9.2 Virheellisen tiedon oikaiseminen

Asiakkaalla on oikeus oikaista itseään koskevia henkilörekisteriin tallennettuja tietoja siltä osin kuin ne ovat virheellisiä.

9.3 Tiedon käsittelyn vastustaminen tai rajoittaminen ja tiedon poistaminen

Asiakkaalla on oikeus vastustaa häntä itseään koskevia tietojen käsittelyä suoramainontaa, etämyyntiä ja muuta suoramarkkinointia sekä markkina- ja mielipidetutkimusta ja rekisterinpitäjän liiketoiminnan kehittämistä varten sekä rajoittaa häntä koskevien tietojen käsittelyä, sekä oikeus saada häntä koskevat jo rekisteröidyt mainittuun tarkoitukseen tallennetut henkilötiedot poistetuksi, vaikka peruste tiedon käsittelylle muutoin olisikin.

9.4 Suostumuksen peruuttaminen

Mikäli rekisterissä oleva tieto perustuu Asiakkaan antamaan suostumukseen, on suostumus koska tahansa peruutettavissa ilmoittamalla tässä selosteessa mainitulle rekisterinpitäjän edustajalle. Pyynnön perusteella poistetaan kaikki ne tiedot, joita ei ole säilytettävä, tai voida säilyttää, lain tai muun tässä tietosuojaselosteessa mainitun perusteen nojalla.

9.5 Menettely oikeuksien käyttämisessä

Tarkastus-, oikaisu- tai muun pyynnön voi esittää ottamalla yhteyttä rekisterinpitäjän asiakaspalveluun tässä selosteessa mainituilla yhteystiedoilla.

9.6. Erimielisyydet

Asiakkaalla on oikeus saattaa asia Tietosuojavaltuutetun käsittelyyn, jos rekisterinpitäjä ei noudata Asiakkaan oikaisu- tai muuta pyyntöä.

PROFILOINTI JA AUTOMAATTINEN PÄÄTÖKSENTEKO

Rekisterinpitäjä ei tee henkilötietojen pohjalta Asiakkaaseen kohdistuvaa profilointia tai käytä automaattista päätöksentekoa.

Evästeet

Koska käytämme evästeitä tällä verkkosivulla, on meillä velvollisuus tiedottaa niiden käytöstä.

Tiedonantovelvollisuuteen sisältyy se, että näistä tiedoista tulee käydä ilmi tietojen keräys- ja käyttötapa.
Tiedonantovelvollisuuden tavoitteena on luoda läpinäkyvyyttä prosesseille, jotka tukevat käyttäjän Internetissä liikkumista keräämällä käyttäjästä tietoa. Lisäksi määräykset takaavat, että käyttäjä voi valvoa näiden tietojen käyttötapaa.

Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, jotka selain tallentaa käyttäjän tietokoneelle tai päätelaitteelle Internetiä käytettäessä. Evästeitä käytetään monista syistä, joista yleisin on verkkosivuston tarkoituksenmukainen toiminta.

Käyttäjän tietokoneelle tai päätelaitteelle tallennetun evästeen avulla verkkosivusto muistaa käyttäjän laitteen ja kerää tietoa siitä, mitä sivuja ja toimintoja käyttäjän selaimella käytetään. Tällä tavoin meidän kaltaiset yritykset voivat selvittää, kuinka suosittuja yksittäiset sivut ovat tai millä sivuilla käydään harvoin, jolloin niitä voidaan parantaa.
Palveluiden toimittaminen Internetissä käytännössä edellyttää teknisesti sitä, että evästeet tallennetaan. Esimerkiksi sähköisessä kaupankäynnissä on tärkeää, että verkkosivusto muistaa käyttäjän vierailleen verkkokaupassa ja sen, mitä tuotteita käyttäjä on katsellut ja lisännyt ostoskoriinsa. Evästeet huolehtivat siitä, että verkkosivusto muistaa käyttäjän ostoskorin sisällön, kun käyttäjä siirtyy taaksepäin esimerkiksi katselemaan muita tuotteita. Evästeiden avulla ei voida selvittää käyttäjän henkilöyttä eli nimeä tai muita henkilötietoja. Evästeet eivät myöskään levitä tietokoneviruksia tai muita haittaohjelmia eivätkä ne voi kerätä tietoa siitä, mihin muuhun käyttäjä käyttää tietokonettaan.

Miksi käytämme evästeitä?

Käytämme evästeitä eri tarkoituksiin. Evästeitä käytetään ensinnäkin tilastotietojen keräämiseen. Näin voimme tutkia, miten verkkosivustoa käytetään, ja siten parantaa verkkosivuston helppokäyttöisyyttä. Tilastotiedot ovat luonnollisesti nimettömiä.
Käytämme evästeitä myös teknisistä syistä. Kuten edellä on todettu, evästeiden käyttö on välttämätöntä, jotta tämä verkkosivusto toimii halutulla tavalla.
Saatamme käyttää evästeitä myös markkinointiin, jotta voimme seurata useiden eri verkkosivujen käyttöä. Näitä evästeitä käytetään profiilien koostamiseen käyttäjien haku- ja selauskäyttäytymisestä.

Lisäksi saatamme käyttää evästeitä seurataksemme käyttäjien selaustapoja ja -toimintoja. Kerättyä tietoa käytetään näyttääksemme käyttäjille kohdistettua sisältöä.

Miten hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla?

Suostumusta kysytään, kun käyttäjä käy ensimmäisen kerran verkkosivustolla. Sivun yläreunaan ilmestyy tietopalkki, jossa kerrotaan sivuston käyttävän evästeitä ja josta käyttäjä voi napsauttamalla lukea lisätietoja evästeistä. Jos käyttäjä ei napsauta linkkiä, vaan siirtyy eteenpäin sivustoon, evästeet alkavat toimia, ja palkki häviää.

Käyttäjä voi halutessaan kieltää evästeiden tallentamisen tietokoneelleen selaimen asetuksista. Tällöin tulee kuitenkin muistaa, että kaikki verkkosivuston toiminnot eivät toimi mahdollisimman hyvin ilman evästeitä. Käyttäjä voi aina tarkistaa, mitä evästeitä tietokoneelle on tallennettu, sekä muuttaa ja poistaa tallennettuja evästeitä.

Jos käyttäjä ei halua ottaa evästeitä käyttöön, useimmissa uusissa selaimissa voidaan valita Internet-asetuksista edistyneet evästeasetukset ja lisätä tämä toimialue niiden verkkosivustojen luetteloon, joiden evästeitä ei oteta käyttöön. Näissä asetuksissa käyttäjä voi myös poistaa selaimen tallentamia evästeitä joko yksitellen tai kaikki kerralla.
Verkkosivuston käyttämät evästetyypit

Aiemmin mainitun käyttäjäkokemuksen parantamisen lisäksi, evästeitä käytetään tilastojen laatimiseen. Evästeitä käytetään käyttäjän selauskäyttäytymisen muistamiseen: kuinka monta kertaa käyttäjän tietokoneella tai päätelaitteella on vierailtu verkkosivustolla, kuinka pitkään käyttäjä on viipynyt verkkosivustolla ja kuinka käyttäjä on päätynyt verkkosivustolle (esimerkiksi Googlen kautta). Tähän tarkoitukseen käytetään Google Analyticsia. Google Analyticsin tietosuoja- ja turvallisuusperiaatteisiin voi tutustua täällä: http://www.google.com/analytics/learn/privacy.html.

Lisäksi verkkosivusto käyttää teknisiä evästeitä, jotka varmistavat, että käyttäjä ohjataan alueellisesti oikeaan osioon verkkosivustossa ja että sivun osaelementit pidetään avoinna.

Verkkosivusto voi sisältää linkkejä muihin sivustoihin. Emme vastaa näistä sivustoista, eikä tämä evästekäytäntö koske niitä.
Evästeiden hylkääminen ja poistaminen

Käyttäjä voi hylätä evästeet selaimen asetuksista. Kuten edellä on todettu, kaikki verkkosivuston toiminnot ja palvelut eivät toimi hyvin, jos käyttäjä on hylännyt evästeiden käytön selaimessa.
Kaikissa selaimissa evästeitä voidaan poistaa yksitellen tai kaikki kerralla. Asetukset löytyvät eri paikoista selaimen mukaan.

Muut kysymykset

Verkkosivuston käyttäjät voivat kysyä lisätietoja evästeiden käytöstä ottamalla meihin yhteyttä.